De prijs van sojabonen op de Chicago-markt, in de Verenigde Staten, steeg met 2,39% in de nachtmarkt en stond dus op u$s641, 27 per ton, wat minder was dan u$s10 van de maximale waarde van u $s650, 74 bereikt in September 2012.

De droogte in Zuid-Amerika, met name in Brazilië en Paraguay, blijft een impact hebben op de graanmarkt. Gisteren heeft het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) aanzienlijke bezuinigingen op de productie schattingen. In het geval van Brazilië heeft het Agentschap de geraamde productie met 5 miljoen ton verminderd, wat nu neerkomt op 134 miljoen ton. In het geval van ons land heeft het de projectie naar beneden bijgesteld met 1,5 miljoen ton, wat 45 miljoen ton bereikt.

Aan de andere kant verraste het USDA-rapport enkele dagen geleden de graanmarkt met de daling van de vraag uit China. De invoer daalde met 3 miljoen ton, die ook door het malen werd geabsorbeerd. Volgens de verschillende analisten is China op weg naar een importprogramma van 93 miljoen ton voor de 21/22-campagne, ondanks de herhaling dat het 102 miljoen ton zal zijn.

Sojabonen gaan omhoog
Tijdens de nacht trading sojabonen verhoogd u$s14,97 op de u$s626,30 waarin het gisteren gesloten voor de Maart positie.

Vandaag zal het rapport van de landbouwramingen dat door het Ministerie van Landbouw van de Verenigde Staten (USDA) zal worden gepubliceerd bekend zijn, en het gemiddelde van particuliere projecties plaatste het volume van de definitieve voorraad 2021/2022 op 7,57 miljoen ton, vergeleken met de 8,84 miljoen die door het Agentschap in februari werd berekend.

Deze vermindering in de uiteindelijke Amerikaanse voorraden is wat het oliezaad omhoog duwt en maakt het heel dicht bij zijn historische record van 4 September 2012 staan.

Ook de mogelijkheid dat de Verenigde Staten de ontbrekende zonnebloem, tarwe en maïs als gevolg van de oorlog in Oekraïne zullen vervangen door olie en sojameel, zal granen aftrekken van de export om bestemd te zijn voor het malen.

Bovendien zou het USDA-rapport niet alleen de voorraden in de Verenigde Staten verminderen, maar ook de schattingen van de sojabonenoogst in Brazilië en Argentinië, van de 134 en 45 miljoen ton die vorige maand werden verwacht.

Van haar kant heeft de Rosario Stock Exchange (BCR) haar laatste schatting over de productie van sojabonen al gepubliceerd en deze op 40,50 miljoen ton geplaatst.

De Graanbeurs van Buenos Aires deed hetzelfde, zij het met een optimistischer prognose van 42 miljoen ton.

Het Braziliaanse Ministerie van Landbouw voorspelde het volume van de productie van sojabonen op 112,34 miljoen ton.

Door set

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *