Paico of epazote staat bekend om de vele voordelen, eigenschappen en toepassingen die u moet weten.

El paico (Chenopodium spp.) is een vaste kruidachtige plant, rechtopstaand, veel vertakt aan de basis, tot 1 m hoog met klier bloeiwijzen. De bladeren zijn eenvoudig, afwisselend en donkergroen en de bloemen zijn klein, groen en zijn gerangschikt in dichte kolven met kopjes van 5 bloemblaadjes. De hele plant heeft een sterke karakteristieke geur.

Gebruikte onderdelen: bladeren en bessen

Waar is paico voor?
Behandeling van darmwormen, vanwege zijn antiparasitaire werking
Eliminatie van schimmelinfecties of bacteriële infecties, omdat het een antiseptisch effect heeft
Bestrijdt spijsverteringsproblemen door het verhogen van maagsap
Tegen constipatie, door de secretie en intestinale contractiliteit te verhogen
Ontstekingsremmende en antireumatische werking
Slijmoplossend effect bij aandoeningen van de luchtwegen, omdat het de beweging van de bronchiën en slijmafscheiding stimuleert
Daarnaast kan paico worden gebruikt op de huid, vanwege de verzachtende werking, die helpt bij wondgenezing en huidirritatie, naast insectenwerend. Het kan ook worden gebruikt als een kompres, om ontstekingen veroorzaakt door blauwe plekken of slagen te verlichten.

Eigenschappen van paico
Paico bevat verschillende vitamines, zoals A en C en voornamelijk van het B-complex. Daarnaast heeft het calcium, ijzer, fosfor, zink en kalium. Bijgevolg zijn de eigenschappen breed, het is een grote wondgenezer, omdat de bladeren veel essentiële oliën dragen. De plant is ook antibacterieel en antiviraal.

Chemische samenstelling van Paico
De samenstelling van etherische oliën kan variëren afhankelijk van de weersomstandigheden, de rijping van de plant en de extractiemethode. De belangrijkste werkzame stof is Ascaridol, verantwoordelijk voor zijn vermifuge-effecten. Het bevat ook eiwitten, vetten, koolhydraten, vezels, calcium, fosfor, ijzer, caroteen, thiamine, riboflavine, niacine en ascorbinezuur.

Farmacologische studies wijzen op het gebruik ervan als een antiulcer, antimalarial, hypotensief, spierverslapper, cardiaal depressivum, antibacterieel en antischimmelmiddel.

Geneesmiddelinteracties: geen rapporten beschikbaar

De essentiële olie in hoge doses is van grote toxiciteit, vooral bij zieke mensen, zijnde de meest voorkomende symptomen: misselijkheid, braken, CZS-depressie, lever-en nierlaesies (reversibel nefritisch syndroom), doofheid, visuele stoornissen, convulsies, coma en cardiorespiratoire falen.

Klinische proeven met extracten van de bovengrondse delen hebben echter geen toxische effecten bij de mens opgeleverd.

Contra-indicaties van Paico
Het gebruik ervan is gecontra-indiceerd bij zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en kinderen tot 3 jaar of mensen met lever -, nier-en gehoorziekten.

Dosering en wijze van gebruik
Als een lokale anti-inflammatoire, gebruik 3 eetlepels gehakte verse plant. Het moet eerst worden gemalen met een mortel, dan op een doek en toe te passen op de getroffen plaats, 2 keer per dag.

Voor luizen behandeling kunt u een infusie maken om het haar te spoelen of op te nemen in de zeep of shampoo.

Voor verkoudheid en griep wordt aanbevolen om een dessertlepel in een kopje water te nemen, 2 kopjes per dag gedurende 10 dagen.

Let op: etherische olie niet inwendig gebruiken.

Hoe maak je Paico thee?
In een theepot met 500 ml kokend water, plaats 5g gedroogde plant en laat dan 10 minuten staan. Zeef en zoet met honing of suiker naar smaak.

Blijkbaar zijn de actieve ingrediënten niet hetzelfde in het licht van klimatologische factoren, seizoensgebonden of de schema ‘ s van de dag. Er moet ook rekening worden gehouden met de variëteit, de omgeving waarin het groeit en de kenmerken van de persoon die de infusie zal innemen. Zoals elk geneesmiddel heeft het ongewenste effecten wanneer de bereiding, het medium waar het wordt bereid en de gebruikte hoeveelheid of dosis niet geschikt zijn.

Let op: Er waren gevallen van intoxicatie door het gebruik van melk in plaats van water.

Is de Paico vruchtbaar?
In hoge doses kunnen de eigenschappen van paico handelen door de contractiliteit van de spieren van het lichaam te veranderen, zodat het een vruchtafdrijvend effect kan hebben, bij sommige mensen, waarbij het gebruik ervan door zwangere vrouwen wordt ontmoedigd.

Door set

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *