Een aanvraag om alert over het gebrek aan water in rivieren is bedoeld om burgers aan te moedigen om samen te werken met wetenschappers in de zoektocht naar oplossingen voor een groeiend probleem in Latijns-Amerika.

Om niet verder te gaan, het is de moeite waard om de gevolgen te vermelden van de ernstige situatie die is ontstaan door de regenbui in de rivieren Paraná, Paraguay en Iguazú, een fenomeen dat de provincies Buenos Aires, Chaco, Corrientes, Entre Ríos, Formosa, Misiones en Santa Fe treft. Momenteel is de diepte van de rivier in de stad Paraná, in Entre Ríos, 0,23 meter, de laagste in 77 jaar.

De droogte in Zuid-Amerika, die ertoe bijdraagt de prijzen van maïs en soja te verhogen tot meerjarige hoogten, bedreigt niet alleen de gewassen, maar ook de mogelijkheid om ze over droogwaterwegen te vervoeren.

In de steeds ondiepere rivieren die grote producerende landen zoals Brazilië, Argentinië en Paraguay doorkruisen, vervoeren binnenschepen minder dan hun gebruikelijke lading. De situatie is zo wanhopig in Paraguay dat het land vraagt buurland Brazilië om water vrij te geven van de enorme Itaipu hydro-elektrische dam, nadat Boten liep aan de grond en jam gevormd in rivierhavens omdat Schepen niet kunnen bewegen.

Droogtes: een probleem van zorg

DRYRivERS is ontwikkeld in het kader van een internationaal project dat de effecten van klimaatverandering op de ecosystemen van de netwerken van rivieren die drogen zal bestuderen. Zo kunnen onderzoekers biodiversiteitsreacties op droogtes tussen Europa en Zuid-Amerika vergelijken en modellen ontwikkelen die anticiperen op de effecten van klimaatverandering op rivieren en beken.

In de eerste fase van het project verzamelen wetenschappers gegevens in de negen landen waar de casestudies plaatsvinden: zes Europese landen (Kroatië, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Hongarije en Spanje) en drie Zuid-Amerikaanse landen (Bolivia, Brazilië en Ecuador).

Bovendien is de app nu beschikbaar voor burgers uit 177 landen om hun eigen gegevens in te dienen.

De resulterende informatie zal een kaart genereren die-in combinatie met hydrologische tools-het modelleren van watergebruiksprojecten mogelijk maakt, die op hun beurt zullen dienen om komende evenementen van rivierdroging te identificeren, voorschotten in een e-mail naar SciDev.Net Amélie Truchy, app design supervisor .

Zo kunnen strategieën en beheersaanbevelingen voor waternetwerken in crisis worden ontwikkeld.

“Het verkennen van de reacties van riviernetwerken die kunnen worden gevonden in verschillende klimaten, biogeografische contexten en socio-ecologische configuraties is van vitaal belang voor het aanpakken van overeenkomsten en contrasten in termen van reacties van gemeenschappen en ecosystemen,” zegt Amélie Truchy, design supervisor voor de DRYRivER app. Rivieren fungeren als ecologische corridors voor soorten en beschermen de biodiversiteit door terrestrische en aquatische ecosystemen met elkaar te verbinden. Ze zorgen ook voor drinkwater en voedsel, en ten gunste van klimaatregulering, herinneren de DRYRivERS leiders zich.

Echter, meer dan de helft van het riviernetwerk ter wereld heeft kanalen die opdrogen, een aandeel dat dramatisch toeneemt als gevolg van klimaatverandering en toenemend watergebruik.

Zuid-Amerika “herbergt bijna 30 procent van de wereldwijde zoetwaterbronnen, maar is zeer kwetsbaar voor klimaatverandering: 40 procent van het land is vatbaar voor woestijnvorming”, zegt Truchy.

“De situatie van het oppervlaktewater is in de afgelopen decennia verslechterd, in termen van kwantiteit en kwaliteit”, bevestigt via WhatsApp Miguel Doria, verantwoordelijk voor Latijns-Amerika van het intergouvernementele hydrologische programma van UNESCO, die geen deel uitmaakt van het project.

Tot de belangrijkste oorzaken behoren de bevolkingsgroei in de regio (van 430 miljoen in 1950 tot 660 miljoen vandaag), veranderingen in het landgebruik (ontbossing en daaruit voortvloeiende erosie, met meer sedimenten in rivieren) en het overmatig gebruik van chemicaliën en kunststoffen.

Door set

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *