Een vruchtbare grond is er een die de hoeveelheid water en voedingsstoffen die nodig zijn om leven te genereren heeft, dat wil zeggen het stimuleren van de groei van planten.

Deze kwaliteiten die de bodem moet bieden, zijn essentieel om ervoor te zorgen dat landbouwproducenten over overvloedige gewassen en goede kwaliteit beschikken.

Ecologische principes en sociale waarden proberen biologische processen na te bootsen en zijn gebaseerd op een verantwoord beheer van natuurlijke hulpbronnen. Dit is essentieel voor het behoud van een duurzaam uitgebalanceerd ecosysteem, en zij vormen de basis waarop Agro-ecologie wordt geboren.

De bodem bestaat voornamelijk uit organisch materiaal zoals plantaardige en dierlijke organismen, water en mineralen. Deze elementen waaruit het bestaat zijn het resultaat van het uiteenvallen van oppervlaktesteentjes en biologische afbraakprocessen van planten en dieren die met het verstrijken van de tijd worden getransformeerd in de aarde die we waarnemen in dit buitenste deel van de bodem.

De elementen die deel uitmaken van de bodem zijn die waardoor de planten worden geboren en groeien om uiteindelijk hun vruchten te bieden. Om dit mogelijk te maken is het echter noodzakelijk dat de bodem specifieke kenmerken heeft die het mogelijk maken om aan de vraag van de planten te voldoen.

Of het nu in de tuin of in andere gewassen is “het doel is om de interacties tussen planten, dieren, mensen en het milieu te optimaliseren, om gezond en gevarieerd voedsel te verkrijgen in een eerlijk en duurzaam voedselsysteem”, legt Alicia Gadda –specialist in biologische tuinen en referentie van INTA Roldán, Santa Fe–uit.

Naast water en biodiversiteit is bodem een van de belangrijkste hulpbronnen, omdat het voedingsstoffen levert voor de goede ontwikkeling en gezondheid van planten. Volgens Gadda moet dit “worden behandeld als een levend organisme, omdat het wordt bewoond door macro-en micro-organismen, die voornamelijk in de bovenste lagen leven, en bijdragen aan de voeding, beluchting en structuur van hetzelfde”.

Een van de essentiële praktijken is de associatie van soorten, die de biodiversiteit en de productie verhoogt door beter gebruik te maken van het gewas, zowel in de lucht als in de grond. Door niet met elkaar te concurreren om voedsel, kunnen planten ze beter weggooien.

Rotatie is een andere techniek die helpt de tuin in balans te houden en bijdraagt aan de vruchtbaarheid van de bodem. “Bijvoorbeeld, als na een wortelgroente een bladgroente wordt gezaaid, door het absorberen van verschillende diepten, zullen ze de beschikbaarheid van andere voedingsstoffen hebben,” zei de specialist.

Een van de onmisbare praktijken is de associatie van soorten, die de biodiversiteit en de productie verhoogt.

De bescherming van de bodem tegen erosie is een van de aspecten die de agroecologie benadrukt. Mulchen helpt de luchtvochtigheid te behouden, de temperatuur te regelen en de ontwikkeling van onkruid in het werkgebied te voorkomen.

Tot slot kan organisch afval worden gebruikt om compost te maken. Op deze manier kunt u profiteren van de overblijfselen van de keuken, zoals groenten en fruit schelpen niet gekookt of gekruid, resten van gewassen, gemalen bladeren van bomen, als ze groot zijn, eierschalen, koffie, yerba, thee en as.

“Het is essentieel om de bodem te nemen, omdat in de bodem zijn er de ontbindende micro-organismen van cellulose en zij zijn degenen die het materiaal dat we opnemen in de meststof zal ontbinden,” zei de INTA specialist. Het toevoegen van regenwormen versnelt het proces, het verkrijgen van een voedingsrijke meststof die nu regenwormen wordt genoemd.

De composter moet zich op een comfortabele plaats bevinden en kan in een put, op de grond of in containers worden gemaakt. Elke modaliteit heeft zijn aanwijzingen: in een put moet je zorgen voor het overtollige water als de platen hoog zijn en niet beschermd tegen de regen, op de grond kan worden gedaan in een stapel zonder bescherming of opgenomen met een kippenhok Type mesh, metaal of plastic of planken. En in de container moet het voldoende perforaties hebben die de doorgang van lucht mogelijk maken, omdat de micro-organismen die betrokken zijn bij de afbraak aërobe zijn.

De duur van het proces is afhankelijk van de grootte van de composter, het materiaal dat wordt opgenomen, de tijd van het jaar en het klimaat, vochtigheid, beluchting en de gezondheid van de meststof, in staat om klaar te zijn van twee tot zes maanden.

De luchtvochtigheid wordt gecontroleerd om passend te zijn. Het watertekort wordt opgelost door het opnemen van materiaal zoals vlezige en sappige fruitschelpen, natte yerba en met matige irrigatie. Integendeel, tegen de overmaat kan worden gecorrigeerd met de toevoeging van grond, as, bladeren en gedroogde yerba, en bedekt met een nylon of blad om het te beschermen tegen regen.

Door set

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *