Ze zijn al een klassieker, elke dag zien we ze hoe ze voedsel dragen of hoe ze gewoon op de balustrade zitten of op de boom van een buurman, ken je ze?.

Helaas wordt het steeds minder gebruikelijk om mussen te zien, omdat hun populatie dramatisch afneemt.

Hoewel de precieze factoren die van invloed zijn op de soort nog niet bekend zijn, is gebleken dat de muspopulaties sterker afnemen in stedelijke gebieden dan op het platteland. In feite hebben verschillende wetenschappelijke studies aangetoond dat de fysieke conditie van de spreeuwpopulaties in grote steden veel slechter is dan die in de periferie van diezelfde steden of in plattelandsgebieden.

Het is een soort verbonden met de mens die zich heeft ontwikkeld en aangepast aan de verschillende veranderingen in de menselijke nederzettingen, dus op dit moment is het bijna onmogelijk om mussen te vinden op plaatsen ver van kernen bewoond door de mens.

De afbeelding heeft een leeg ALT-attribuut; de bestandsnaam is de-sparrow-common-1.png
De mus, een van de vogels “het meest getroffen”
Het onderzoek wijst uit dat de gewone mus de “meest getroffen” is geweest, omdat “hij sinds 1980 50% van zijn populatie heeft verloren, een totaal van 247 miljoen vogels”, terwijl zijn naaste verwant, de molenaar mus, “30 miljoen exemplaren heeft verloren”. Beide zijn getroffen door veranderingen in landbouwbeleid en beheer, maar mussen in steden zijn ook afgenomen, zegt SEO/BirdLife.

Voor de milieuorganisatie zijn de redenen voor deze stedelijke dalingen “niet duidelijk”, maar “ze kunnen verband houden met voedseltekorten, de verspreiding van vogelmalaria of de effecten van luchtvervuiling.”

Sinds de laatste decennia van de twintigste eeuw is de soort jaar na jaar aan het afnemen, vooral in de grote Europese hoofdsteden, waaronder Berlijn, Parijs en Praag, waar de populaties “dramatisch” zijn gedaald, en in andere landen zoals Londen, Brussel, Antwerpen, Gent of Hamburg zijn mussen praktisch al verdwenen.

De oplossing ligt niet alleen in maatregelen die de mus bevoordelen, maar in werkelijkheid de mens: het bevorderen van stedelijke groene ruimtes omdat ze helpen het warmte-eilandeffect te verzachten, de lucht te zuiveren en CO2 te fixeren.

De afbeelding heeft een leeg ALT-attribuut; de bestandsnaam is de-sparrow-common.png
Aan de andere kant is ontdekt hoe mussen hun eetlust verliezen als gevolg van een insecticide dat nicotine nabootst. Neonicotinoïden zijn een familie van insecticiden die dodelijk werken op het centrale zenuwstelsel van insecten. De generieke naam van deze chemische stoffen, die bijna wereldwijd al twee decennia lang worden gebruikt, geeft aan dat ze een werkingswijze hebben die vergelijkbaar is met van nicotine afgeleide insecticiden.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Science gaf aan dat imidacloprid een zeer negatieve bijwerking kan veroorzaken bij vogels: verlies van eetlust.

Daarom geeft het fotoreportage dat nu door Mario García Samblás wordt gedeeld, ons de mogelijkheid om alledaagse beelden te zien van mussen die in onze steden steeds moeilijker te vangen zijn, omdat er steeds minder vogels zijn.

Door set

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *