Dacă medicul pos decide să testeze pacientul, acesta va fi un test antigenic rapid. De la 1 aprilie, va fi imposibil să se efectueze un test gratuit pentru COVID-19 m.in . în farmacii și puncte mobile de frotiu.

Testul coronavirusului-ce se schimbă de la 1 aprilie 2022?
Trimiterea unui pacient pentru un test de coronavirus va fi decisă de un medic pe baza unei evaluări a stării de sănătate, inclusiv a simptomelor care pot indica COVID-19.

Dacă medicul pos decide să testeze pacientul, acesta va fi un test antigenic rapid. Rezultatul testului este cunoscut în câteva minute.

Un test PCR poate fi comandat de un medic înainte de admiterea la spital, dacă consideră necesar. „În practică, testul PCR va fi utilizat în cazul confirmării finale sau excluderii dacă simptomele infecțiilor respiratorii cu care pacientul a fost internat în spital sunt cauzate de coronavirus”, a spus NFZ.

De la 1 aprilie, testele nu vor fi finanțate-o excepție pentru pacienți
În cazul unui rezultat pozitiv al testului pentru SARS-CoV-2, medicul va recomanda autoizolarea până când simptomele dispar. „La fel ca în cazul oricărei boli infecțioase, de exemplu, gripa”, a spus Fundația. Medicul va acorda pacientului un concediu medical. Medicul va decide cu privire la Durata concedierii, luând în considerare starea pacientului, factorii de risc pentru evoluția severă a bolii COVID-19 și riscul de complicații. Se recomandă eliberarea a cel puțin 7 zile.

NFZ reamintește că de la 1 aprilie, testele coronavirusului nu vor fi finanțate din Fondul de contracarare COVID-19. Testele vor fi în continuare gratuite pentru pacienți.