De la 1 aprilie, regulile de testare pentru COVID-19 s-au schimbat. De la începutul lunii aprilie, doar un medic primar poate efectua un test gratuit.

Modificări ale regulilor de testare pentru COVID-19 începând cu 1 aprilie. Unde vom face testul gratuit?
Ministerul Sănătății informează că pacienții cu simptome de infecție a tractului respirator superior, tuse, febră mare care merg la primul medic de contact vor putea fi przetestowani în timpul vizitei. Decizia finală privind testul va fi luată de medic, Dacă decide să o conducă. Rezultatul testului antigenic va apărea în contul online al pacientului și în aplicația myikp.

Punctele de descărcare mobilă au fost închise de la 1 aprilie, iar testele gratuite nu mai sunt efectuate în laboratoare și farmacii. Nici formularele online prin care pacienții au raportat după comandarea testului nu funcționează.

„Dacă spitalizarea este necesară, spitalul poate decide să efectueze un test antigenic sau PCR pentru a confirma sau exclude definitiv COVID-19”, a declarat departamentul de sănătate într-o declarație.

Pavel Grzesewski: există un COVID – 19, dar ca și cum nu ar exista
Se pare că numărul de teste efectuate după intrarea în vigoare a noilor reguli a scăzut semnificativ.

„Cum să trăiești într-o nouă realitate? Există un COVID-19, dar este ca și cum nu ar exista niciodată. Numărul de teste după modificările recente ale regulilor a scăzut de 3 ori (săptămână / săptămână). De la începutul pandemiei, au existat puține teste (poloneza este pe locul 79 în lume la teste / milioane de locuitori) și în curând nu va exista deloc…”- a postat pe Twitter Dr. Pavel Grzesewski, care a publicat date despre numărul de teste efectuate în ultimele săptămâni pe COVID-19.

Mai mult, nu toate unitățile de asistență medicală primară au teste.

– Există instituții POS care nu au teste cu RAR și nu le comandă, deoarece nimeni nu plătește pentru serviciile unui test antigenic. Atunci aceasta este o problemă pentru pacient, pentru că nu are unde să verifice gratuit”, a spus ea portalului Interia.pl Egor Slavin, medic de familie și Wiceprezeska Silezia comunicare medici de familie angajatori.