Cercetătorii de la Departamentul de Oftalmologie și științe ale vederii al Facultății de Medicină a Universității Chineze din Hong Kong (CUHK) au prezentat rezultatele studiilor recente care arată că persoanele care au fost infectate cu COVID-19 sunt mai susceptibile de a avea simptome asociate cu sindromul de ochi uscat. Rezultatele au fost publicate în revista Clinical and Experimental Ophthalmology. Anterior, legătura coronavirusului cu bolile oculare a fost studiată de oamenii de știință de la Universitatea din Paris.

Cercetătorii au luat sub lupă relația dintre boala COVID-19 și apariția sindromului de ochi uscat
Studiul a implicat 228 de pacienți care au suferit COVID-19 (una până la trei luni după diagnostic) și 109 pacienți care nu aveau virusul. Toți participanții au fost studiați temeinic și au fost efectuate interviuri suplimentare cu pacienții care au avut boala cu un chestionar despre simptome înainte și după diagnosticul de COVID-19. Persoanele care au avut afecțiuni anterioare ale suprafeței oculare, au suferit o intervenție chirurgicală de refracție optică sau leziuni oculare, au folosit lentile de contact în ultimele trei luni sau au folosit medicamente pentru ochi au fost excluse din studiu.

Sindromul de ochi uscat COVID-19. Pacienții s-au plâns de mâncărime și vedere încețoșată
Rezultatele studiului arată că persoanele după COVID-19 sunt mai susceptibile de a suferi de simptome de ochi uscați. Potrivit studiului, analiza chestionarelor a arătat că 14%. cei care s-au recuperat au avut cel puțin un simptom nou cu o săptămână înainte de diagnosticul virusului, comparativ cu 21, 5 la sută. simptomele testate au apărut la patru săptămâni după diagnosticare. Pacienții s-au plâns cel mai adesea de mâncărimi ale ochilor (8,3%).) și vedere încețoșată (9,2%.).