Sterrenbeelden zijn clusters van sterren verzameld onder dezelfde naam. Deze sterren verzameld onder hetzelfde hemels gebied vormen blijkbaar een figuur. Normaal gesproken geeft deze figuur naam aan het sterrenbeeld. Hoeveel ken je er?

De namen van sterrenbeelden gehoorzamen meestal aan hun veronderstelde vorm. Er zijn sterrenbeelden die meer dan tweeduizend jaar geleden zijn ontdekt. Alle mensen op aarde hebben in de hemel gezocht naar nieuwe sterren en sterrenbeelden.

Sterrenbeelden worden waargenomen door de sterren te herkennen die ze vormen. Het wordt aanbevolen om zich terug te trekken uit grote steden om ze te observeren, omdat lichtvervuiling de taak moeilijk kan maken. Het moeilijkste is om het eerste sterrenbeeld te identificeren. Zodra we de eerste hebben geïdentificeerd, zal het veel gemakkelijker zijn om de anderen te herkennen. Een gids voor het blote oog kan ons daarbij helpen. We kunnen deze gids vinden in boekwinkels.

‘S nachts naar de hemel kijken is een van de grootste genoegens die onze planeet ons geeft. Miljoenen vlampunten stijgen voor onze ogen en vormen zwermen sterren. En hoewel het in eerste instantie lijkt dat ze geen patroon volgen, als je regelmatig naar de nachtelijke hemel kijkt, ontdek je dat er kleine patronen verborgen zijn. Kosmonauten hebben ze sterrenbeelden genoemd en we hebben een lijst gemaakt van de beroemdste sterrenbeelden. Hoeveel ken je er?

Wat zijn sterrenbeelden?
De Internationale Astronomische Unie erkent officieel het bestaan van achtentachtig sterrenbeelden in totaal. Dit zijn clusters van sterren die kleine, goed gedefinieerde patronen vormen. Ze raken elkaar niet aan en hebben elk een specifieke naam.

In de oudheid maakten astronomen sterrenbeelden zonder een goed gevestigd systeem, dus in de loop der jaren werd de hemelkaart een echte chaos waar sterren meer dan één sterrenbeeld deelden. Meer dan honderd van hen ontstonden, maar er was geen orde om ze te classificeren.

In dit verband riep de Internationale Astronomische Unie in 1922 een eerste vergadering bijeen om een bindende orde van sterrenbeelden vast te stellen. Bij die gelegenheid werd de lijst van sterrenbeelden teruggebracht tot achtentachtig van hen, elk met duidelijk gedefinieerde namen. Maar in 1925 werd opnieuw een bijeenkomst belegd om nu de grenzen tussen elk van hen vast te stellen. Zo ontstond de hemelkaart die we nu kennen, waar de achtentachtig sterrenbeelden verschijnen met hun welomschreven grenzen.

Namen van de meest bekende sterrenbeelden
Elk sterrenbeeld heeft een naam, een limiet en ook een lijst van de sterren waaruit het bestaat. De meeste van de namen zijn geërfd uit de Griekse mythologie en achter sommige, zijn er verborgen verhalen gerelateerd aan het wereldbeeld van het oude Griekenland. Elke ster op zijn beurt, heeft zijn eigen naam en zijn geclassificeerd op hun helderheid en grootte. We kunnen dan zeggen dat de sterrenbeelden een hoofdster hebben die het meest opvalt door zijn helderheid.

Vanwege de eigenschappen van de aarde en haar bewegingen zijn echter niet alle sterrenbeelden wereldwijd zichtbaar. Ze zijn verdeeld in twee grote groepen, de Zuidelijke sterrenbeelden waargenomen in het zuidelijke hemisfeer. En de noordelijke sterrenbeelden, die te zien zijn op het noordelijk halfrond.

De bekendste sterrenbeelden zijn misschien die welke deel uitmaken van de sterrenbeelden die door de ecliptica paraderen. Er zijn 12 in totaal en ze zijn beroemd omdat ze het makkelijkst te vinden zijn.

Waterman
RAM
Kanker
Steenbok
Gemini
Lezen
Ontdoen
Vis
Boogschutter
Scorpius
Taurus
Maagd
Canis Major
Maar er zijn ook andere belangrijke sterrenbeelden voor hun grootte, zichtbaarheid of voor het hosten van de helderste sterren aan de hemel. Een van hen is de constellaties van canis major, die beroemd is voor het hosten van de grootste ster in het firmament: Sirius.

Orion
Het sterrenbeeld Orion is een andere must-see aan de nachtelijke hemel, het heeft de vorm van een jager en maakt deel uit van het oude Griekse wereldbeeld. De beroemde riem vormt een patroon van drie perfect uitgelijnde sterren die zeer gemakkelijk te herkennen is aan de nachtelijke hemel. De helderste ster in het sterrenbeeld is Rigel, gevolgd door Betelgeuse en Bellatrix. Het ligt direct naast het sterrenbeeld Stier.

Grote Beer
De Grote Beer is een van de belangrijkste sterrenbeelden om aan de hemel te bekijken, want dankzij hem is het mogelijk om de Poolster te identificeren die zich op het noordelijk halfrond bevindt, en dat vertelt ons waar dit kardinaalpunt ligt. In feite wordt het al eeuwenlang gebruikt door zeilers om in de donkere nacht boven de zee te zitten.

Door set

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *